Terminologia barowa: landlord/landlady of a pub - osoba, która jest właścicielem/ zarządza pubem i posiada licencje (licence) na sprzedaż alkoholu 'free house' - oznacza niezależny pub, jego właścicielem nie jest browar bar person - barman beer - piwo bitter - piwo ciemne o gorzkim smaku lager - piwo jasne leżakowane stout - mocne piwo cider - napój alkoholowy wyprodukowany z jabłek spirits - napoje z wysoką zawartością alkoholu tj. whisky, wódka (vodka), brandy pint/half pint - miary, w których sprzedawane jest piwo i cider w pubie; 1pint=0,57l single/double - miary, w który sprzedawany jest alkohol wysokoprocentowy (tj.whisky, brandy) w pubie; single=25ml, double=50ml soft drink - napój bezalkoholowy gents - toaleta dla panów ladies - toaleta dla pań pub grub - typowo barowe jedzenie tj. sheperd's pie, ploughman's lunch bar snacks - chipsy (crisps), orzechy (peanuts) itp., zwane również jako 'nibbles' oraz kanapki (sandwiches) gastropub - puby, które serwują dobre wysokiej jakości jedzenie (tj. restauracje) Zasady obowiązujące w pubie:
- spożywać alkohol w pubie mogą tylko osoby powyżej 18 roku życia (wyjątek: jeśli spożywasz posiłek, możesz zamówić piwo, wino lub cider (alkoholowy napój jabłkowy) już w wieku 16 lat); niektóre puby, szczególnie w dużych miastach obsługują wyłącznie osoby, które ukończyły 21 lat
- w pubie mogą przebywać również dzieci poniżej 16 roku życia, jednak tylko w towarzystwie osoby dorosłej (czyli powyżej 18 roku życia). Niektóre puby posiadają nawet specjalne pomieszczenia przeznaczone dla rodzin z dziećmi. Jednak większość pubów odmówi wstępu dzieciom w porze wieczornej.
- jedzenie zamawiasz przy barze
- za zamówione jedzenie i alkohol płacisz zazwyczaj w trakcie składania zamówienia
- w pubie nie obowiązuje kolejka (tj. w sklepie, na przystanku autobusowym), aby zamówić alkohol stajesz przy barze razem z innymi klientami i czekasz aż zostaniesz obsłużony
- aby zwrócić uwagę barmana, staraj się raczej 'uchwycić jego spojrzenie' niż gwizdać, pstrykać palcami, wołać czy machać ręką - takie zachowanie uważane jest za grubiańskie
- palenie w pubie jest zabronione. Jednak można się spotkać z barami, które są przyjaźnie nastawione do palaczy lub posiadają specjalnie wydzielone dla nich miejsca.
- koniec przyjmowania zamówień zazwyczaj jest ogłaszany przez barmana okrzykiem 'Last orders!', a gdy usłyszysz 'Time please!' lub/i dźwięk dzwonka, oznacza to, że masz 20 minut na dokończenie posiłku/napoju 9przed zamknięciem baru)
- puby zazwyczaj zamykane są o 23.00, jednak niektóre z nich mogą być otwarte dłużej